Какво е мястото на счетоводителя в бизнеса

В помощ на бизнеса

kakvo-e-mqstoto-na-schetovoditelq-v-biznesa

И кога е време да започнете да ползвате счетоводни услуги?

Почти 100% от хората – дори голяма част от тези, които имат собствен бизнес – смятат, че работата на счетоводителя е да попълва бланки и формуляри и да се грижи за изрядното документиране на вече случили се бизнес събития.

Около 50% от стартиращите свободна практика или малък бизнес смятат, че след като печелят малко нямат нужда от счетоводител.

Това са двете основни причини по-голямата част от фирмите да търсят помощ и счетоводна консултация, едва след като вече са затънали в счетоводен хаос, взели са куп нерентабилни решения и ги грозят солени глоби. Научете какво всъщност прави счетоводителят и от кой момент е задължително да използвате услугите му. Ще си спестите доста провали, пари и нерви.

 

Какво прави счетоводителят за вашия бизнес?

1. Помага ви да вземете адекватни решения за стартиране и развитие на бизнеса ви. Екип от опитни счетоводители – които са на ваше разположение, ако работите със счетоводна къща – ви дават насоки как да изготвите своя бизнес план, какво дружество да регистрирате, как да организирате работниците, осигуровките, плащанията, данъците.

Счетоводителят следи за изрядното документално оформяне на сделките и ви предоставя анализ на тези, които са осъществени. На тази база, и с негова помощ, можете да планирате сключването на бъдещи сделки.

Счетоводните услуги включват изготвяне на финансови анализи и проучвания, които ви помагат да прецените дали е време за оптимизация на бизнеса, кога и какви проекти за развитието му да стартирате.

 

2. Дава ви финансови съвети. Дори собственици на относително големи бизнеси допускат грешката да слагат под общ знаменател приходи, постъпления и печалба и след раздаване на заплатите и плащане на основните разходи, да прибират останалото  за себе си.

Счетоводителят се грижи това да не се случи. Негова отговорност е всичко да е документално оформено и декларирано навреме. Той следи за коректността на операциите, предупреждава ви за определени рискове, насочва вниманието ви към определени инвестиции. Помага ви да управлявате ефективно паричните потоци на фирмата, така че да плащате основните разходи, да имате възможност за инвестиране и реинвестиране и разбира се, да печелите вие.

 

3. Извършва цялата оперативна счетоводна работа и ви спестява куп проблеми с институции и служители. Да, счетоводителят попълва документи, чете закони и нормативни уредби, за да е в час с всяка новост в тях, оформя ведомости, длъжностни характеристики, подава болнични листове и т.н. По този начин той ви спестява много време – не е възможно да се справите сами с тази дейност, освен ако нямате специализирани познания в областта. Като се имат предвид и многобройните промени в закони и нормативни уредби, както и купищата изисквания за спазване на срокове при подаване на документи, счетоводителят ви спестява и доста глоби. А умението му да оформя назначения, договори, документи за напускане, уволнение и пенсиониране ви предпозва от евентуални проблеми със служители и работниците.

 

Кога е най-добре да започнете да ползвате счетоводни услуги?

Още преди да регистрирате фирмата си. Една счетоводна консултация и след това  редовна работа със счетоводители, които знаят какво правят, ще ви помогне да стабилизирате и развиете бизнеса си много по-бързо.

Ако вече сте регистрирали фирма и работите, но нямате счетоводител, то най-добре е да потърсите такъв веднага. Всяко забавяне може да влече след себе си глоби и санкции.

Да обобщим счетоводителят е ваш доверен финансов съветник, партньор, който се грижи бизнесът ви да е изряден документално и да взимате информирани, ефективни решения за развитието му. Той е ваш съучастник. Имайте го предвид, когато го избирате. Ако имате въпроси или търсите повече сигурност и яснота за вашия бизнес, възползвайте се от безплатна консултация с нас и се доверете на нашите експертни